Prematüre Over Yetmezliği Boşanma Sebebi Midir?

Getting your Trinity Audio player ready...

Prematür overyan yetmezlik (POF) 40 yaşından önce over fonksiyonlarının bozulmasına ikincil gelişen amenore ve yükselmiş gonadotropin düzeyi ve neticesinde gelişen kan östrojen düzeylerinde düşme ve bu durumun yol açtığı fizyolojik ve psikolojik problemler ile karakterize bir durumdur. Yani kişinin vücudunun yeterli büyüklükte yumurta üretememesidir. İşte böyle bir durum boşanma davasının konusu olabilir mi?

Bu yazımda bunu konu olarak seçtim ve Yargıtay Kararı çerçevesinde değerlendirdim. Burada ikili bir ayrıma gitmekte yarar vardır. Kadının böyle bir problemi olduğunu evlilikten önce bilip bilmemesi. Eğer kadın böyle bir rahatsızlığın kendisinde olduğunu bilmeden eşiyle evlenmişse ve bu durum diğer eş için evlilik birliğinin devamını imkansız kılıyorsa bu durumda diğer eş yani koca açacağı evlilik birliğinin temelinden sarsılması davasıyla evlilik birliğini sonlandırabilecektir.

Ancak kadın olan eş bu durumunu bildiği halde koca olan diğer eşe bunu söylememişse bu durumda evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına dayalı olarak dava açılamaz. Burada açılması gereken dava nisbi butlana dayalı olarak evliliğin iptalini davasıdır.

Burada dava açılırken kullanılacak kanun maddeleri ise Türk Medeni Kanununun ilgili maddeleridir:

Madde 149- Aşağıdaki durumlarda eşlerden biri evlenmenin iptalini dava edebilir: 1. Evlenmeyi hiç istemediği veya evlendiği kişiyle evlenmeyi düşünmediği hâlde yanılarak bu evlenmeye razı olmuşsa, 2. Eşinde bulunmaması onunla birlikte yaşamayı kendisi için çekilmez bir duruma sokacak derecede önemli bir nitelikte yanılarak evlenmişse.

Madde 150- Aşağıdaki durumlarda eşlerden biri evlenmenin iptalini dava edebilir: 1. Eşinin namus ve onuru hakkında doğrudan doğruya onun tarafından veya onun bilgisi altında bir başkası tarafından aldatılarak evlenmeye razı olmuşsa, 2. Davacının veya altsoyunun sağlığı için ağır tehlike oluşturan bir hastalık kendisinden gizlenmişse.

Yine bu konuyla ilgili olarak Yargıtay’ın vermiş olduğu karar aşağıdaki gibidir:

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü: Mahkemece, davalı kadının evlilik öncesi “prematüre over yetmezliği” rahatsızlığından söz etmeyerek davacı eşin güvenini sarstığı gerekçesiyle boşanma kararı verilmiş ise de; tarafların ancak evlilik birliği içinde gerçekleşen kusurlu davranışları boşanma sebebi olur. Mahkemenin kabulünde olduğu gibi, davalı evlilik öncesi “prematüre over yetmezliği” rahatsızlığından davacı eşine söz etmemiştir. Davalı kadının evlilik öncesi “prematüre over yetmezliği” rahatsızlığını eşinden gizlemesi, eşini sağlığı konusunda yanıltması ve aldatması, davacının bu sebeple güveninin sarsılmış olması Türk Medeni Kanununun 149 ve 150. maddelerinde düzenlenen nispi butlan sebeplerini oluşturabilir. Evlilik birliği içinde davalı kadının çocuğunun olmaması, yumurtalık rezervinin azalması/tükenmesi davalı kadın tedaviden kaçınmadıkça boşanma sebebi olmaz. Durum böyleyken mahkemece davalı eşin evlilik öncesindeki davranışı sebebiyle davacı eşin güveninin sarsıldığından bahisle tarafların boşanmalarına karar verilmesi doğru olmamış, bozmayı gerektirmiştir. SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oyçokluğuyla karar verildi. 28.11.2012 (Çrş.)

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2012/8975 E. , 2012/28580 K.

Yargıtay kararında da görülebileceği üzere yapılan ayrım bu rahatsızlığın kadın eş tarafından evlilik birliğinden önce bilinip bilinmediğidir. Kadın eş bunu evlilikten önce biliyor ama bunu eşine söylemeden evlilik gerçekleşmişse açılacak dava evliliğin iptali davasıdır.

İÇERİK YAZARI

[td_block_13 tdc_css="eyJhbGwiOnsiY29udGVudC1oLWFsaWduIjoiY29udGVudC1ob3Jpei1jZW50ZXIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn19" f_header_font_family="611" f_ajax_font_family="611" f_more_font_family="611" mx3f_title_font_family="611" mx3f_cat_font_family="611" mx3f_meta_font_family="611" m14f_title_font_family="611" m14f_cat_font_family="611" m14f_meta_font_family="611" m14f_ex_font_family="611" m14f_btn_font_family="611" ajax_pagination="next_prev" limit="4" custom_title="BENZER İÇERİKLER" header_text_color="#851e2d" border_color="rgba(124,0,0,0.77)" accent_text_color="#001e56"]
5 1 oy
Gönderi oylaması
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin
MCT Hukuk, Avukat Mesut Can TARIM, Ankara, Balgat